Када се обратити дечјем неурологу?
Уколико ваше дете има главобоље, вртоглавице, невољне покрете, губитке свести, слабости екстремитета, ако се жали на осећај трњења, губитка вида или слуха, ако касни у моторном и/или у психичком развоју, ако има поремећај говора или равнотеже или слабост мишића.


Чиме се баве дечји неуролози?
Дечја неурологија је врло специфична и широка област медицине. Дечји неуролози баве се обољењима централног нервног система (мозга и кичмене мождине) и периферног нервног система (периферни нерви, мишићи и аутономни нервни систем).
Нека од обољења које дечји неуролози дијагностикују и лече јесу: епилепсије и епилептичне енцефалопатије, као и нпр. изненадни и повремени догађаји у детињству налик епилепсији; главобоље (као нпр. мигрена и тензионе главобоље); поремећаји спавања; демијелинизациона и аутоимуна обољења централног нервног система (као нпр. мултипла склероза, неуромијелитис оптика спектар болести, мијелин олигодендроцитни гликопротеин/МОГ енцефалитиси); болести са невољним покретима; цереброваскуларне болести у дечјем добу; кашњење, застој или назадовање у психомоторном развоју; поремећаји тонуса који доводе до млитавости одојчади (нпр. СМА); поремећаји чула попут нарушења вида, мириса или слуха; болести периферних нерава; болести мишића (нпр. мишићне дистрофије); болести неуро-мишићне спојнице (нпр. мијастенија и мијастенични синдроми); неурометаболичке и митохондријске болести; неурокутана обољења (неурофиброматоза, комплекс туберозне склерозе, Стурге-Веберов синдром и др); ретке болести и синдроми са почетком у пренаталном, неонаталном, одојачком периоду и током детињства.
Такође, дечјем неурологу се можете обратити и у случају када ваше дете има измењено стање свести; нагло настале измене у расположењу и понашању; када дете има потешкоће у усвајању говора и школских вештина или дете губи већ стечена знања и вештине. Дечјем неурологу можете се обратити и за генетичко саветовање у случају планирања породице код особа које су оболеле или су потенцијални преносиоци одређених неуролошких обољења.
Дечји неуролози баве се и додатним дијагностичким методама и терапијским процедурама попут: електроенцефалографије (ЕЕГ), евоцираних потенцијала (ЕП), електромионеурографије (ЕМНГ), ултразвучне дијагностике крвних судова врата и мозга, олфактометрије, неуропсихолошког тестирања, апликације ботулинског токсина, лумбалне пункције и интратекалне апликације лекова.
Приступ пацијенту у дечјој неурологији је холистички. Тимски рад и конзилирајни преглед обухватају и специјалисте других области медицине попут дечје психијатрије, офталмологије, радиологије, неурохирургије, ортопедије, физикалне медицине и рехабилитације, педијатрије, оториноларингологије, клиничке генетике, као и медицинске сараднике попут психолога, логопеда, дефектолога и социјалног радника.
Неуролошка служба настоји да пружи комплетну, квалитетну и ефикасну високоспецијализовану неуролошку и другу помоћ деци и адолесцентима, у складу са најновијим дијагностичким и терапијским достигнућима.
Служба развојне неурологије је укључена у основне интегрисане академске студије и специјалистичке студије из области неурологије као и у последипломске студије на Медицинском факултету Универзитета у Београду. И поред редовног клиничког и едукативног рада лекари ове службе се баве и научно–истраживачким радом.