Аутизам је развојни поремећај који се не може излечити. Циљ је да особе са аутизмом буду што самосталније, што је у великој мери могуће укључивањем детета у вршњачку групу. Аутизам је сложен развојни поремећај, непознатог узрока, који се може десити свакој породици. Претпоставља се да у Европи око 5 милиона особа има дијагнозу аутизма. Светски дан аутизма обележава се 2. априла, а тим поводом стручњаци Клинике за неурологију и психијатрију за децу и омладину у Београду, у сарадњи са удружењима родитеља, организују недељу посвећену аутизму.

Аутизам се испољава незаинтересованошћу за друге особе, понављањем појединих покрета или радњи. Ипак, свако дете са аутизмом је специфично и не манифестују се сви облици аутизма на исти начин. “Уколико сте упознали једно дете с аутизмом, упознали сте једно дете с аутизмом”, честа је реченица коју наглашавају стручњаци.

Према подацима Центра за контролу болести САД, број деце са поремећајем аутистичног спектра повећава се из године у годину. Док је тај број 2010. године износио 1:68, у 2020. години он се повећао на 1:36, а слична је ситуација и у европским земљама.

– Очекује се да ће ова стопа наставити да расте свуда у свету и стога је важније него икада да скренемо пажњу јавности и да се овој деци и њиховим породицама у Србији обезбеди адекватна подршка система и нега и низ медицинских третмана и терапија које су им потребне. Нажалост, у Србији још нисмо у могућности да изнесемо ове бројке, али из дијалога са образовним и здравственим институцијама сазнајемо да су бројке и код нас на алармантном нивоу. Верујемо да и грађани имају прилику да то виде у свом окружењу. – истичу из удружења Деца без граница.

“Да ли видиш моје плаво?”

Циљ манифестације, која носи назив “Да ли видиш моје плаво“, биће повећање видљивости и скретање пажње на проблеме и тешкоће са којима се сусрећу особе са аутизмом и њихове породице.

Обележавање недеље посвећене аутизму почеће 1. априла у Кнез Михаиловој улици у Београду, где ће удружења родитеља деце оболеле од аутизма на три штанда делити балоне са слоганом “Да ли видиш моје плаво?”. У недељу, 2. априла биће приређена Сензорно – инклузивна играоница у парку Клинике за неурологију и психијатрију за децу и омладину. На истој Клиници 4. априла на програму је Континуирана медицинска едукација намењена педијатрима из домова здравља (сви заинтересовани педијатри могу се пријавити за учествовање на email: info@nepsido.rs), а један дан касније биће организована Отворена врата за родитеље, под називом “Питај ме о аутизму?”. Недеља аутизма биће завршена у суботу, 9. априла у Југословенском драмском позоришту наступом инклузивног хора “ИСОН”.

Позната музичка имена у једној песми

Поред ових активности, део Недеље аутизма је и песма „Деца без граница“. Песму су подржали наши бројни наши музички уметници, певачи и хорови, међу којима су: Леонтина Вукомановић, Милан Ђурђевић, фронтмен групе „Неверне бебе“, Тијана Сретковић, Тијана Богићевић, Зејна, Саша Васић, Ђорђе Давид, Давор Јовановић, дечији хор „Чаролија“, као и инклузивни хор „Исон“ под руководством Миодрага Мише Близанца. Током снимања спота пуштено је преко 100 балона плаве боје у знак подршке породица са аутизмом, а у самој реализацији учествовало је више од 200 учесника. Премијера спота биће првог априла.

“Недељу аутизма“ организују Удружења родитеља деце са аутизмом и другим развојним поремећајима „Наукатизам“, „Деца без граница“ и „Ево рука“, у сарадњи са Клиником за неурологију и психијатрију за децу и омладину Републике Србије, Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Министарством здравља Републике Србије и уз подршку Града Београда.