Clinic of Neurology and Psychiatry for Children and Youth

The history of the Clinic of Neurology and Psychiatry for Children and Adolescents 

begins in 1923. year by founding the Clinic of Neurology, the then Clinic of Nervous and

mental illness. In the same year at the Medical Faculty of the University of

Belgrade the first lecture in developmental neuropsychiatry was held in.

Psychiatry

Diagnosis and treatment of developmental disorders, hyperkinetic disorder, depression, anxiety, tics, eating problems, psychotic disorders in children and adolescents

Neurology

Pediatric neurology is a very specific and broad field of medicine. Pediatric neurologists deal with diseases of the central nervous system (brain and spinal cord) and peripheral nervous system (peripheral nerves, muscles and autonomic nervous system)

Associates

Health associates are experts of various profiles (psychologist, speech therapist, special educator, social worker) who enrich the diagnosis, treatment and rehabilitation of the Clinic's patients with their approach, knowledge and skills.

With knowledge to health

There is a clinic for neurology and psychiatry for children and youth is

the largest institution with the longest tradition in this part of Europe

which deals with the treatment of children and adolescents with 

neurological and psychiatric illness.

Senzorna soba, terapija sa životinjama, podrška roditeljima – otvoren Centar za autizam kod dece u Beogradu

Na Dan mentalnog zdravlja, Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu dobila je Centar za autizam. Projekat je napravljen u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Klinikom za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”.

Opremljena senzorna soba, terapija sa životinjama, pomoć i podrška roditeljima, deo su Centra za autizam. Član ovog tima je i Laza, koji će pomagati deci sa autizmom.

 

Direktorka Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu dr Jelena Đorđević objašnjava da će Centar raditi po principu dnevne bolnice, parcijalne hospitalizacije u okviru koje se vrši dijagnostika i tretman dece sa poremećajima dece iz spektra autizma.

“U Centru će raditi multidisciplinarni tim stručnjaka, uz moguću dodatnu dijagnostiku – neurološku i dijagnostiku različitih drugih somatskih pridruženih oboljenja”, kaže Đorđevićeva.

Podrška roditeljima

Autizam pogađa celu porodicu. Roditelji kojima su potrebni pomoć i podrška moći da ih dobiju u grupama podrške ili telefonom.
“Oni će slati u naš Centar za mentalno zdravlje ljude kojima je to jako bitno. Imaćemo i 24-časovnu podršku na SOS servisu za zaštitu mentalnog zdravlja 0800/309-309, besplatni servis, opcija 5”, kaže v. d. direktora Klinike “Dr Laza Lazarević” prof. dr Ivana Stašević Karličić.
Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Predrag Sazdanović poziva i druge dečje klinike, koje se bave različitim problemima, da razmisle šta su danas glavni prioriteti.
“Danas je dan mentalnog zdravlja. Posle dve i po godine izlaska iz kovida, sasvim smo drugačiji ljudi. Tek možemo da očekujemo razne mentalne probleme. Danas smo tu zbog autizma, ali treba dobro razmisliti o našem mentalnom zdravlju”, poručuje Sazdanović.
Kako navode lekari, svakom pacijentu pristupaće individualno i tako mu određivati terapiju.

Contact

Address

Doctor Subotic st. 6

11000 Belgrade

Contact

Телефон: (+381 11) 2658355

 

Email : npk.zmaj@gmail.com

Working hours

MON-SUN 00:00 – 24:00