Под покровитељством Mинистарства здравља, на иницијативу Клинике за неурологију и психијатрију за децу и омладину, у Институту за јавно здравље Србије „Др Mилан Јовановић Батут”, одржан је округли сто под слоганом „Учинимо невидљиво видљивим”. 

Округли сто је организован поводом обележавања Светског дана менталног здравља и  годину дана од отварања Центра за заштиту менталног здравља деце и младих са поремећајма из спектра аутизма који је отворен на Клиници за неурологију и психијатрију за децу и омладину у Београду. Учешће на округлом столу узели су и представници удружења која окупљају родитеље и особе са аутизмом и другим врстама инвалидитета: „Деца без граница”, „Београдско удружење за помоћ особама са аутизмом”, „Савез удружења Србије за помоћ особама са аутизмом”, „Ево рука” и „Савез MНРО – Савез удружења ментално недовољно развијених особа Србије”.

У циљу побољшања видљивости и положаја особа са инвалидитетом и олакшавања њиховог свакодневног функионисања, предложено је увођење картице приоритета за особе са инвалидитетом. Ова картица омогућила би приоритет особама са инвалидитетом приликом пружања услуга као што су: скраћење чекања у здравственим установама, приликом одласка у пошту/банку, продавницу, приликом коришћења јавног превоза. Поред остваривања права приоритетног приступа при пружању услуга, предлог је и да картица укључује бесплатне приступе одређеним културним садржајима и јавним дешавањима као и смањење новчаних накнада (нпр. наплата путарине). Право на картице приоритета, поред особа са инвалидитетом, имали би и њихови неговатељи.

Наведена иницијатива о увођењу картице приоритета је у складу са предлогом Европске комисије за увођење европске картице инвалидитета, према коме ће државе чланице бити у обавези да према предложеном заједничком стандардном формату уведу инвалидску картицу.

Планирано је да се у наредном периоду дефинишу и прецизирају све активности у складу са предлозима који су изнети на округлом столу.