При Клиници за неурологију и психијатрију за децу и омладину у Београду, почео је са радом први мулти-дисциплинарни Центар за аутизам. Сензорна соба и терапија са животињама, само су неке од новина које доноси.

Na Dan mentalnog zdravlja, Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu dobila je Centar za autizam. Projekat je napravljen u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Klinikom za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

Opremljena senzorna soba, terapija sa životinjama, pomoć i podrška roditeljima, deo su Centra za autizam. Član ovog tima je i Laza, koji će pomagati deci sa autizmom.  

Direktorka Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu dr Jelena Đorđević objašnjava da će Centar raditi po principu dnevne bolnice, parcijalne hospitalizacije u okviru koje se vrši dijagnostika i tretman dece sa poremećajima dece iz spektra autizma.

„U Centru će raditi multidisciplinarni tim stručnjaka, uz moguću dodatnu dijagnostiku – neurološku i dijagnostiku različitih drugih somatskih pridruženih oboljenja“, kaže Đorđevićeva.

 

Podrška roditeljima

Autizam pogađa celu porodicu. Roditelji kojima su potrebni pomoć i podrška moći da ih dobiju u grupama podrške ili telefonom.

„Oni će slati u naš Centar za mentalno zdravlje ljude kojima je to jako bitno. Imaćemo i 24-časovnu podršku na SOS servisu za zaštitu mentalnog zdravlja 0800/309-309, besplatni servis, opcija 5“, kaže v. d. direktora Klinike „Dr Laza Lazarević“ prof. dr Ivana Stašević Karličić.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Predrag Sazdanović poziva i druge dečje klinike, koje se bave različitim problemima, da razmisle šta su danas glavni prioriteti.

„Danas je dan mentalnog zdravlja. Posle dve i po godine izlaska iz kovida, sasvim smo drugačiji ljudi. Tek možemo da očekujemo razne mentalne probleme. Danas smo tu zbog autizma, ali treba dobro razmisliti o našem mentalnom zdravlju“, poručuje Sazdanović.

Kako navode lekari, svakom pacijentu pristupaće individualno i tako mu određivati terapiju.