Специјалиста дечје неурологије
Стручна интресовања
Леукодистрофије.
Урођене болести масе.
Хипомијелинација.
Наследне метаболичке енцефалопатије.
Неуродегенеративне болести у развојном добу.

Изводи из биографије

Рођена 1975. године у Београду где је стекла основно и гимназијско образовање. (Трећа београдска гимназија, summa cum laude).

Године 1994. уписује Медицински факултет Универзитета у Београду као најбоље рангирани кандидат.
2000. дипломирала је на Медицинском факултету Универзитета у Београду, summa cum laude са просечном оценом 10.0, као студент генерације .
2007. положила је специјалистички испит из дечје неурологије на Медицинском факултету Универзитета у Београду са одличним успехом.
Од 2002. године запослена је у Клиници за неурологију и психијатрију за децу и омладину у Београду при служби неурологије развојног доба.
2014. године стекла звање Примариус.

Стручна усавршавања и рад на ретким урођеним болестима беле масе

Бави се испитивањима у области леукодистрофија и ретких генетских леукоенцефалопатија, и једина из Србије сарадник је Европске Асоцијације за Леукодистрофије (European Leukodystrophy Association, ELA) и водећих светских Центара за испитивање и лечење леукодистрофија и наследних леукоенцефалопатија.

2009 године- студијски боравак у National Neurological Institute “Carlo Besta”, Милано, Италија (ментор Проф. Др. Graziella
Uziel) као стипендиста Европске Неуролошке Федерације, European Federation of Neurological Societies (EFNS), Fellowship for Young Neurologists.
2007-2011: учесник европског пројекта за урођене болести беле масе/леукодистрофије COST Myelinet
(Myelin Orphan Diseases in Health).

Члан је Међународног Истраживачког Пројекта за Леукодистрофије (руководилац пројекта: McGill University, Montreal, Canada, Dr. G. Bernard) и члан је међународне стручне групе за 4H леукодистрофију захваљујући доприносу у истраживању нових хипомијелинационих POLR3- related леукодистрофија.

Описала је прве случајеве нових, ретких леукодистрофија у свету на оболелима из Србије и Југоисточне Европе. У оквиру међународне сарадње за терапију леукодистрофија, учествовала је у првој трансплантацији матичних ћелија хематопоезе код дечје церебралне X-адренолеукодистрофије из Србије (Bone Marrow Transplantation Unit, San Gerardo Hospital, University of Milano-Bicocca, Italy).
Члан је IAHCRC међународне групе за ATP1A3-related болести (Consortium – IAHCRC) у оквиру свог истраживачког рада на дефинисању ретке болести, CAPOS атаксије и учесник међународног истраживачког пројекта за ATP1A3-related болести, Queen Square Institute of Neurology, UCL, London, UK.

Чланства

-Српско Лекарско Друштво.
-Удружење Неуролога Србије.
-Секретар Секције за дечју неуропсихијатрију 2009-2011.
-Европска Неуролошка Академија (European Academy of Neurology, EAN).
-Члан Научног Одбора за Дечју Неурологију Европске Неуролошке Академије, European Academy of Neurology, Scientific Panel for Child Neurology (до јануара 2020),
-Члан Координационог Научног Одбора за Ретке Неуролошке болести Европске Неуролошке Академије, European Academy of Neurology, Coordinating Scientific Panel for Rare Neurological Diseases (од јануара 2020)

Публикације:

Доступно на:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
-GeneReviews® – NCBI Bookshelf, за болести:

POLR3-Related Leukodystrophy;
Autosomal Dominant Leukodystrophy with Autonomic Disease;
ATP1A3-Related Neurologic Disorders;
https://www.researchgate.net/profile/Ana_Potic

Језици
енглески, немачки, италијански